Friday, November 25, 2005

Pagi² dah kenyang bangat…

mmm.. first of all, aku nak thanks to my beloved V sbb smlm dia masakkan aku dgn masakkan istimewa dia.. ayam maduuu… aku balik kerje dalam area kol 7pm then kitorang gi menyopping kat Kerfor (ahaha.. sebut betul²) Alamanda utk barang² keperluan dapur.. perrgh punya la ramai org.. rasanya sbb staff gomen dah gaji kot… tp kan, aku rasa semenjak dua menjak ni, aku dah naik kureng suke sama staff gomen… MAJORITINYA poyoooo je.. konon baguuih.. bodek nombor satu.. claim kata itu ini sume dia tau.. konon sume tech baru, dia tau.. tp bila sampai tang kene wat keje, sume serah kat org… poyooo je.. tp bukan sume la.. ada la segelintir (segelintir tu bunyinya mcm kecik je.. tp sbenarya.. sendiri mau ingat la beb…). Plak tu yg aku lagik kureng sedap ati, staff² gomen ni semakin lemak.. ngn elaun itu ini, baru² ni leh lak tahap layak obertime dinaikkan sampai ke RM2k??? Ntah apapepepepepepepepepee ntah.. geram je aku.. nak overtime apanye la pegawai² gomen yg “produktif” ni ek? Pada hemat aku (pls correct me if Im wrong).. pegawai² gomen ni, rutin harian dia camni la lebeh kuang :

0730 : Punch card (tp skrg dorang dah hitech.. takyah punch.. just swipe contactless          smartcard je..)

0745 : Minum pagi (kekadang tu lajak sampai kol 9!!!!!!!!!!!)

0830 : Masuk pejabat, on pc, then chatting ngn YM or MSN or ICQ…. (chatting kat sini aku maksudkan berbual2 kosong… mmg org swasta pun ada chatting… tp.. kalo la bleh kita comparekan message archive antara dua² sektor ni, result dia???? Jeng jeng jeng…)

0900: Meeting (Not to mention, sblm/sesudah meeting ada makan².. and biasanya masa yg diambik utk makan² ni lebeh dari separuh masa meeting tu overall.. plak tu, bukan makanan setakat kuih muih je.. tp makanan berat tuuuu….. teka la bajet utk satu² meeting)

1200: Kuar utk lunch break… MAKAN LAGIK!!! And ada yg sempat gi shopping lagi tu…………

1400: Masuk opis, sambung chat.. and baru la mula sikit² wat keje pejabat…..

1510: Dah start mencongak bila la nak balik umah ni…

1600: Sesi bergosip…

1645: BALIK.. horray…….

Hahahaah… tp beb, jgn marah².. this is just my point of view.. sbb im not in ur shoes..oo.. government servent.. perhaps pandangan korang terhadap pekerja swasta cabuk cam aku ni pon camtuh gak.. tp believe me.. our nature of work is totally different.. so takyah la dok nak berlagak je.. memasing pon keje gak.. tp kalu ko dah ada jawatan tinggi sikit, takyah la nak meninggi idong kat kitorang swasta ni.. sedarla weh.. kitorang ni la yg sbenarnya yg menjalankan dan menjayakan projek korang (iye ke? Sapa setuju angkat tangan!!!).. korang tu ada sesetengah tu, namanya aje Pegawai Sistem Maklumat.. tp.. ntah la.. pegi sini sana kursus itu ini.. tp……………………………..

Don’t get me wrong.. ive never pandang rendah to anyone, regardless if u r gomen servent or private sector worker… cumanya leh la dianggap ni sbg sesi luahan perasaan aku.. sbb aku dah mula naik jengkel ngn sikap SEGELINIR dari korang ni.. bak kata pepatah.. kerana nila setitik, rosak susu sebelanga…. Sesungguhnya tiada niat di hati ini utk mempropagandakan apapae² .. habis kat sini je…. Im not pointing this to a specific person, but let this be a nasihat to all of all, afterall, my V pon keje gomen kontrak gak….

Ok stop with that.. sambung kat Alamanda punya citer… lps baya sume brg² kitorang gi la nak cop tiket parking.. then terserempak lak ngn Lin… peerrgghh.. kete baru dia dah sampai tu.. Myvi itam…sempat la gak aku usap² side mirror dia masa benti kat traffic light.. amik berkat kata org tu…

Balik je umah, aku trus ngadap laptop.. sian kat V.. masak sengsorang.. tp V, bukannya B takmo tolong… cumanya my dateline is killing me.. byk gille keje lately.. Im sorry dear…

Lebeh kuang kol 11++pm, baru la masakan istimewa V siap.. aku pon, apa lagi.. melantak tak ingat dunia la… bestt sioott… maklumla, masa open house raya kat umah aku, aku tak dan nak rasa.. ramai siot org dtg umah kitorang.. habis licin sume makanan kitorang.. alhamdulillah… and aku rasa, nnti aku akan post pasal open house raya kitorang lak lenkali.. kay?

So pagi tadi, V aku siapkan tapau lauk semalam time aku tgh melingkau membutee lagi… bagus siot isteri aku nih… bertambah sihat la aku… so aku pon melantak la sekenyang2nya.. besttt.. besttt.. besstttt

5 comments:

lin said...

ahaks.... Nih lin... ader yang aku setuju dan ader yg aku tak setuju.. ada ape pada jawatan... Point of view masing-masing.. aku pernah masuk private.. aku paham situasi ko.. aku dulu keje sampai 2/3 pagi gak... sabtu ngan ahad masih kene keje.. gaji seciput... mmg adatla mcm tuh.. mmg environment totally diffrent.. rezeki masing-masing.. anyway.. thanks for ur comment...nanti seme leh improve diri

prebetsabu said...

gua caya sama lu, lu olang pon kalu leh, caya sama gua.. kita idop dalam negara demokrasi (... ye ke demokrasi??), sam² improve demi malaysiaku tercinta...ehehehe

masviona said...

Ya Allah...saba B saba..heheh..tulah..mmg btol pun..tp bkn semua org camtu..ada gak yg "ok"...tp klu yg "ko" tu mmg terseksa ler jiwa n raga org2 dibwh jagaannya..adkh aku pernah terkena...muhaaaaha..xperlaa...aku dng ini meluahkan yg aku dh lupakn sumer tu...heheh

Anonymous said...

aiks..sejak bila lg ko dah ada blog nie..pa2 hal tahniah:)

prebetsabu said...

ahahha.. aku wat blok sejak isteri aku wat.. dah alang2 wat.. pantang pendekar berundur sebelum kalah...