Wednesday, November 05, 2008

Review - Nokia E71


huhuhu.. tido aku masih lagi tak lena...

korang pon tau kan, wife aku viona belikan aku fon baru.. yahuuuuuuuuuu

Nokia E71...

mmm..sbenarnya mmg dah lama aku nak beli smartfon yg direka utk business..
memula aku dok eye kat blackberry...
tp mcm sayang lak nak kene subscribe kat maxis or celcom utk berry punya service.. sbb skrg ni aku pakai line hantu Kuning.. huuhu.. klu takat beli berry tp tak subscribe service dia mcm umah tanpa bumbung la plak kan...
lgpon berry takde gps..........

pastu dalam awal tahun aritu terdgr pasal nokia kuarkan fon baru khas utk business..
bagus ni...
riki2 dalam web, tgk design pon ok...
yang penting, dia tak pakai touchscreen...!!!
ohh.. satu pengalaman ngeri oo dulu tahun 2005 viona dah pernah pakai O2.. gille horror..
susah gille sume nak kene pakai tekan2 skrin...
nak tulis msg pon leceh.. huhuuh...

ye..
aku mmg kaki gille gadget2 ni...
and nokia e71 mmg paling sesuai ngn lifestyle aku..
sbb apa?

1- Design yg tampak sleek...
ini subjektif...
tp aku skali tgk design fon ni, terus jatuh cinta..
nipis...
berat yg sedap tgn pegang..
skrin tak kecik, tak besar

2- casing dia stainless steel....
huhuuh.. ye aku mmg bukan org yg cermat..
so aku harap2 ngn casing besi ni moga takde la lagi kes casing pecah or retak kan..?

3- keyboard dia qwert.. bukan touchscreen..
kahkahkah.. ntah napa sejak pengalaman ngn O2, aku allergik ngn fon touchscreen...
dulu, masa iPhone kuar, aku dah impress... ye la.. Mac punya base kan.. slalu dok tgk fon pakai OS symbian ngn win mobile je.. so mac kuarkan fon.. wow la rasanya kan..?
tp syg.. dia pakai touchscreen.. terus minat ilang dgn serta merta...
tp.. keyboard e71 ni adalah amat cinonet.. amat kecik..
memula pakai, mmg rasa susah mcm ibu jari ko tu kene bengkok senget2..
tp dah pakai dalam sehari, sure korang dah biasa.. jari korang dah tau mana nak tekan...
apa bagusnya keyboard qwerty?
utk korang yg slalu beremail n bersms yg panjang mcm aku, adalah lebih baik pakai qwerty lebih mudah nak taip....

4- WiFi..
ye.. byk fon lain yg mmg dah ada integrated wifi..
tp fon2 lain aku tak minat design dia.. huhuuhuh...

5- GPS...
haa.. ni la sbb paling utama aku nak sgt beli fon baru..
aku keje byk kene keluar jumpe client n site...
so gps penting.. sng aku nak tgk jalan n tgk shortcut...
kebanyakan fon baru skrg sume ada gps...
tp fon2 lain aku tak suke design dia... klasik sgt
e71 ni datang skali ngn standard version Nokia Map 2.0 ..
malangnya, korang kene beli license utk navigate...
tp....
aku dah berjaya hack.. kahkahkahkahkahkahkah.. leh gune freeeeeeeee...

6- Bole switch mode..
e71 ni ada function utk switch mode... antara Business mode ngn Leisure mode..
kiranya klu time siang tu korang pakai la mode business..
petang, malam and sabtu ahad korang switch mode leisure la..
beza dia, tang display kat standby screen... dia punya shortcut
klu business, dia ada display perkara2 penting kat calendar, email, to do etc
while leisure punya dia list kan shortcut utk movie player, music player etc..
sume ni leh switch on the fly dgn 1 button je.. sng !!

7- speaker...
dalam byk2 fon yg dah aku pakai, speaker e71 ni aku paling suke...
walaupon sume org dah maklum, klu nak bunyik ringtone kuat, pakai la sony ericsson..
tp aku rasa skrg ni aku dah tak pakai teori tu..
sbb speaker e71 ni kuat n lagi sedap bunyi dia compare ngn sony ericsson yg pernah aku pakai.. (weh aku dah pakai 5 sony ericsson tau!!!).. bunyi dia ada depth kat bass..

8- battery yg tahan lama...
pada sesiapa yang dah biasa pakai smartfon, klu extreme use (online selalu, bluetooth on slalu. slalu bercakap fon, slalu edit word/excell, slalu sync ngn pc) so sure korang tau, batt korang sure dalam sehari or sehari setengah dah kene caj kan?
tp tidak ngn e71 ni..
aku sentiasa on kan search wifi, aku sentiasa on bluetooth, aku kerap gps, aku kerap kol org, aku kerap sync ngn pc... tp batt leh tahan sampai 3 hari.. wau...!! (pada korang yg pakai fon henpon biasa, ye... 3 hari nampak terlalu singkat.. tp igt.. ini ialah smartfon.. fon yg korang guna yang bole menggantikan 50% tugas pc)... ok what!

9- byk reference dalam web
ni yg penting...
ramai org kat dunia ni yg dah pakai e71..
dan kita bole anggap, 80% org yg pakai smartfon ni biasanya org yg celik IT...
klu takat org keje buruh kasar, watpe nak pakai smartfon ye tak? logik kan..
so.. klu dah ramai org celik IT ni pakai fon ni, so byk la evolusi dari byk aspek..
huhuuh.. byk software 3rd party..
byk tips..
byk tricks !!!!
dan skrg gps aku dah free !!! hahahaha

10- response speed..
1 bende yg aku harap2 sgt masa nak pakai e71 ni ialah ianya tidak memberikan aku pengalaman ngeri yang sama sewaktu aku pakai nokia 9300 communicator dulu... LEMBAB!!!
tp alhamdulillah.. mmg cepat response n speed e71 ni.. tak byk lag n delay OS dia...
bluetotth pon ok..
wifi pon takde masalah...

11- breathing light
kahkahkah.. function ni tak berguna pon.. just klu dalam standby mode, ada lampu yg akan menyala seolah2 tgh bernafas.. kiranya nak bgtau ko la yg fon tu tgh on.. huhuuh...
tp smart!!
time boring2 aku suke tgk lampu nafas dia ni...

12- Voice
selain dari voice command utk dial nombor dan sebagainya (which function ni dah berzaman ada kat setiap fon).. ada 1 lagi function yg aku rasa very bagus n inovatif...
korang leh soh fon korang bacakan sms and text korang...
best kan?
cuba bygkan, korang tgh drive ke...
then ada sms masuk.. so ko just tekan kat button softkey kiri lama2, itu adalah shortcut utk soh fon bacakan sms kita tu..
bagus kan? safety first..
korang leh pilih suara jantan or pompuan utk bacakan... huuhuh
tp synthesizer dia utk BI je.. klu baca bm pelik sikit.. tp still dapattangkap la apa isi sms tu...

13- Harga
ok.. harga dia taklah semahal mana... klu nak compare ngn windows mobile punya pc...


ok tu sume antara yg aku suke ngn e71..

ni plak antara yg aku tak suke...

1- headfon yg dia bg, tak best!!!
standard headfon utk e71 ni ialah model hs-47..
kualiti audio dia amat la poor...
palk tu mcm slow je bunyi.. tak dgr sgt klu kat tpt crowded... baik pakai loudspeaker je...
pulak tu, lobang headfon dia pakai 2.5mm punye!!
cis.. wat la pakai 3.5mm.. leh aku pakai balik headfon communicator dulu.. headfon yg tu best bunyik dia.. tp maybe sbb size e71 yg amat nipis, so kene la pakai 2.5mm kan?
ada alternatif utk aku pakai 3.5mm... beli je converter 2.5 kpd 3.5 ...tp mcm malas la plak kahkahkah

2- camera
ye.. e71 ialah business fon. tp dgn adanya kamera, ianya merupakan added value function..
tp jgn harap la kamera dia high end mcm sony ericcson cybershot series.. .huhuuh
walaupon e71 punya kamera 3.2mp, tp kualiti cybershot series lagi ngancam !!
flash kat e71 ni pon baik takde la daripada ada...
tak terang pon.. wat habis batt je.. hiks..
dan 1 bende yg aku tak suke, kamera dia tak autofocus..
klu ko nak focus, ko kene tekan butang T dulu, then baru snap.. uhuhuh..
well. better la dari communicator yg mmg purely business fon.. takde langsung kamera!!!!!

3- car mount
standard accessory e71 ni tak dibekalkan ngn holder utk dalam kete...
so payah la nak tgk gps kan takde holder... ko nk letak mana lak fon tu nak tgk gps.. kang terganggu lak konsentrasi drive...
alternatifnya, aku beli je kat kedai aksesori holder dia.. yg universal.. size leh ejas utk apape fon..
praktikal n murah je pon..

4- contacts
ntah nape, kita takleh customise view kat contact...
ko leh tgk list nama je...
dia takde display skali ngn no fon.. susah kan?
klu ko nak tgk no fon, ko kene klik kat nama tu baru dia kasik view detail siap no fon, address, email bagai....

5- keyboard yang takde button "Tab"
keyboard dia takde butang Tab.. so klu korang browse web yang kene isik form, leceh sikit sbb kene pakai arrow utk scroll ke text box yg lain..


ok lah.. tu saje kot wat masa ni review aku utk nokia e71
overall, pada skala 10, aku rate nokia e71 ni pada 9.5!!!!

3 comments:

tuberose78 said...

waaa... ni dah for sure memalam dok memanjang godek hpon jer lerrr..

masviona said...

akhirnya...update gak blog ni ye...sekali type haa..hambek ko panjang lebar lagi dia karang...ahakss

mmg pun k.diah..memalam itu ler keje dia..nk on9 pun dah mls dah nk bukak lappy..on9 via e71 dia tuh je la

mummy Darin said...

prebetsabu, baru sempat nak singgah sini.. dulu masa 2005, saya pernah belikan hubby PDA HP masa tu untuk hantaran, yelah zaman tu kan zaman PDA, masa memula nampak memang best, tp dah lelama, dia pun mula rasa susah, specially bila nak call org and tulis message.. walaupun ada bg external keyboard, tp susah nak menaip.. skang pakai N series je.. tp saya pun ingat nak carik HP ala - ala PDA tp yg ada keypad sekali... tapi bukanlah nak masa terdekat.. kena tgk kewangan dulu.. anyway. nice blog